ADL træning

I Centerbørnehaven og vuggestuen arbejder vi målrettet med at øge barnets selvstændighed og selvhjulpenhed i dagligdags aktiviteter. Til dette har det tværfaglige team omkring det enkelte barn, brug for Jeres hjælp som forældre.

For at kunne give Jeres barn det bedste udgangspunkt og give dem succesoplevelser i de almindelige dagligdags aktiviteter, har vi brug for at I tænker over Jeres børns påklædning.

Da vi ved, det kan være svært at vide, hvilket overtøj, tøj og fodtøj, der er bedst for jeres barn, har vi lavet en kort vejledning, som I kan tage udgangspunkt i. I er selvfølgelig altid velkomne til at kontakte os, og spørge, hvis I har specifikke spørgsmål omhandlende jeres barn.   

 

Overtøj

Vi anbefaler at barnets jakke har lynlås foran og er en som barnet nemt kan trække armene igennem. Til små børn anbefaler vi en flyverdragt med to lynlåse foran og til de større børn, der selv kan begynde at tage flyverdragten på, anbefaler vi en flyverdragt med én lynlås foran.  

Halstørklæder og snore i tøj er farlige i børnehaven, idet de udgør en kvælningsrisiko. Snore skal pilles ud af tøjet, og I kan vælge en halsedisse eller elefanthue i stede for halstørklæde.

 

Tøj

På barnets plads i garderoben skal der ligge minimum to hele sæt tøj, som passer barnet. Det er vigtigt, at tøjet passer til årstiden. Det tøj I vælger at give jeres børn på og med, må kunne tåle at blive beskidt.

Barnets tøj skal være til at bevæge sig i. Bukser skal være løse om maven så det er nemt for barnet/de voksne at tage dem af og på. Buksebenene skal være vide, så barnet kan bevæge sig og gerne elastiske, så buksebenet nemt kan komme udover en eventuel ortose/kapsel.

Til de børn der anvender fod-ortoser/kapsler anbefaler vi strømpebukser eller knæstrømper, så der ikke er bart hud direkte mod ortosen. Det er mest hensigtsmæssigt at vælge en strømpe uden mønster, da vævningen laver små knuder på indersiden af strømpen, som kan give gener.  

Bluser skal være så barnet selv, eller en voksent, let kan trække ærmerne op, samt nemme at få over hovedet.

Når barnet når en alder på 2,5-3 år eller viser interesse for at gå på toilettet, anbefaler vi todelt undertøj.

Hvis I gerne vil have tømt jeres barns garderobe, for at få overblik over skiftetøj og om det hele stadig passer, er i velkomne til at sende en stor pose med navn på med i børnehave.

 

Fodtøj

Vores børn har ofte brug for ekstra støtte, hvorfor hælkappen i deres daglige sko skal være fast og sidde tæt til hælen. En god sko eller sandal skal også sidde tæt ved anklen, så foden ikke svupper op og ned. Vær opmærksom på, at en sko/sandal med højt skæfte giver en større støtte og kan være at foretrække til denne børnegruppe.

Vælg som udgangspunkt en sko med velcrolukning, da det øger barnets selvstændighed og er bedre for pædagogernes arbejdsmiljø.

Vi har gode erfaringer med mærkerne Geox, Ecco, Superfit, Hummel og Angulus. Har dit barn smalle fødder kan sko fra mærket Naturino være godt.

 

Fodtøj til ortoser

Bruger dit barn fod-ortoser er skoens kvalitet mindre vigtig, da den støtte dit barn har brug for ligger indbygget i ortosen. Vær opmærksom på, at ortosen/kapslen er lettest af få ned i en sko med fast hælkappe, så denne ikke bøjes med ned i skoen. Derudover skal skoen være let at åbne op og have ekstra plads over vristen samt tæerne. 

Til ortose-brug har vi gode erfaringer med sko fra mærkerne Adidas, New Balance, Ecco samt sko og støvler fx Dansk Supermarked.

Generelt anbefaler vi at i sender de nyindkøbte sko med i børnehaven inden de tages i brug. Her vil barnets fysioterapeut tage et kig på skoen, afprøve dem med barnet og gerne give en feedback.
 

Vær opmærksom på at

  • Sætte navn i tøj og sko, så det er lettere for personalet at finde det igen.

  • Alle former for knapper gør det sværere for barnet at blive selvhjulpen.

  • Knapper er ekstra hårde for personalets hænder og fingre og vi beder jer derfor om, så vidt det er muligt, at undgå eller minimere disse.